MeganFoxFläkerITransformers

Helg hemma i Köping. Inte pilothastighet. Har tittat mästerverk av Tarantino (såklart Inglourious Basterds, vad annars?) kikat oerhörda mängder sport (eller vad sägs om en och en halv hockeymatch och tre fotbollsmatcher på ett dygn) och dessutom bara tagit det lugnt. Pluggat alldeles för lite, vilket jag borde ursäkta resten av gruppen för. Det fixar sig imorgon hoppas jag. Eller ja, jag är snarare ganska säker på att det gör det, men något oväntat skulle ju kunna inträffa.

Sitter för tillfället och häpnas över det sena klockslaget, som liksom trollade sig fram från ingenstans. Nyss var ju klockan bara barnet, men så går det väl när man har roligt antar jag. För roligt, det har jag i alla fall haft det, that's for sure. Jag, ackompanjerad av gitarren och skägget sitter här just nu. Eller ja. Det vore en skymf mot ordet skägg att kalla denna halvdöda, genomskinliga ursäkten till ansiktsbehåring skägg. Eller, om man ser det från andra hållet, kanske den största komplimangen jag delat ut denna veckan. Så grattis "skägget", känn dig uppvaktad, för i morgon åker du nog bort. Vill inte se ut som Calle från Idol längre. Eller vänta nu, frisyren påminner om Eriks. Är nog något slags mellanting.

Rösten tillhör dock knappast någon av dem. Jag är närmare Eddie (inte den duktiga, utan han med papper och penna) när det kommer till sångtalang. Något som knappast avskräcker mig dock. Fortsätta sjunga tänker jag göra. Tills jag sjunger lika bra som Bon Jovi, eller likvärdig "pudelrockssångaresomharenräckviddpåsisådärtrehundrafemtiooktaver".

Nu tänkte jag slänga igång en film vid namn "Once". En irländsk gatumusikant som springer ihop med en tjeckiska som nyss invandrat till Irland. De skapar ljuv musik tillsammans. Ja, bokstavligt talat. Enligt infon till filmen ska de tydligen spela in ett album tillsammans. Tänka sig!

Pilothastighet

Jag var redigt trött imorse. Det ska erkännas. Jag hade egentligen ingen lust att ta mig upp och sticka iväg till gymmet. Det ska också erkännas. Men jag gjorde det ändå, och är nästan en gnutta stolt över den bedriften. Okej, det är inte mycket att vara stolt över egentligen, men när vi väl kom dit så flöt det på. Kanske lite tyngre och långsammare än vanligt, och förmodligen kommer jag vara knappt rörlig imorgon. Men det får det vara värt. Måste sluta ta såna här break hela tiden; ge fan i att bli sjuka helt enkelt!

Sen var det tvättid (Jag vill införa trippelkonsonanter i svenskan! Vad fan är tvätt-id liksom? Ett träd?) och för en gångs skull var det ingen tvättmaskin som inte hoppade igång, ingen tvätt som luddade av sig som ett as, inga torktumlare som revs upp och jag möttes av en torr tvätt efter att torktumlaren hade varit igång. Dessutom låste jag inte ut mig. Tror det är första gången som tvätten går helt problemfritt. Vet inte om det är något positivt eller negativt, men en sak är säker. Det säger en del om mig och hushållssysslor. Inte direkt min sorts kopp te, så att säga.

Tomflaskorna som nu stått och varit fula i såväl mitt rum som i köket gicks det iväg med och panten kommer att läggas på välbehövligt toalettpapper!

Så nu har jag noll ork, och det behövs väl knappast någon ork heller. Fast jag måste erkänna att det knappast känns som att klockan bara är fyra. Snarare sent på kvällen. Så blir det nog ifall man går upp i tid på dagarna. Något jag kanske borde prova lite oftare. Men å andra sidan så är sova ju så fruktansvärt skönt.

Apropå ingenting! Så tycker jag att ni ska rannsaka ert musiksinne och ge "Pilot Speed - Into the West" en genomlyssning eller tre. Jag har den senaste dagen lyssnat på det fyra eller fem gånger, och det blir sannerligen bättre för varje genomlyssning. Låter lite som Coldplay blandat med U2, fast från Kanada, och med en hel del fart och melankoli. Min musik helt enkelt, även om den kanske skulle kunnat ses som lite för skränig. Men jag gillar't. Speciellt låten Alright som redan satt sig långt ner i hjärtroten. Texten, känslan, musikvideon och själva musiken. Det är magiskt, det säger jag er!

Sprachbund

Klockan är snart åtta, men det känns som om den är mycket mer, fastän det borde kännas som om den var mycket mindre. Inte fysiskt mindre, utan tidsmässigt. Det borde inte vara såhär sent redan, fast känns ändå konstigt att det är så tidigt. Ja, jag är en smula konstig av mig, jag vet, men nåväl.

Tentan igår gick bra. Väldigt bra tillochmed. Känner ingen oro för att inte klara av den, utan är mer nyfiken hur fasen man skulle tolka några frågor. När människor som inte behärskar det svenska språket så väl skriver tentan, så blir jag ju stundtals en aning fundersam och kanske till och med en aning irriterad. De förespråkade i första kursen att man inte skulle ta luddiga exempel på tentor, och även att man måste lägga ner mycket tid på formuleringen av frågor, så att missförstånd inte ska kunna uppstå. Ändå så satt vi där och skrev varsitt (enligt gängse tolkning) legitimt svar på en fråga. Vem som får rätt av oss, lär vi väl upptäcka så småningom.

Jag borde kanske vara hungrig nu också. Har inte ätit något mer än två bananer idag, men hungerskänslor är överskattade. Så jag ger mig till tåls med att den där hungerskänslan ska dyka upp så småningom. Vilken slags mat det blir när / om denna känsla dyker upp får framtiden helt enkelt utvisa. Inget fancy en lördag som denna.

Tittade på en tysk film på tyska, engelska och swahili tidigare idag. Utan text. Som ni kanske förstår så var det swahilidelarna som jag hade störst problem att förstå, men det gick även utan den delen av filmen att förstå såväl budskap, mening och syfte med filmen. Ett bra stycke tysk filmhistoria som visar prov på att rädsla för det okända kanske ändå är något vi har inbyggt i oss. Tyvärr. Men det gäller att övervinna denna rädsla för att kunna växa som människa.

Ibland verkar inte gräset sådär värst grönt under ens fötter, tills man inser att den nya nyansen av grön kanske är lika bra som den man är van vid. Den är bara lite annorlunda, men inalles inte alls sämre.

So nothing can stop me from trying.

Tentafredag

Korridorsgrannen bakar mjuk pepparkaka i köket just nu. En underbar doft sprider sig genom rummet. Gott. Rummet bredvid har musik på. Partymusik av det gladare slaget. Mycket bas, och en allmänt glad och uppsluppen stämning. Skönt med torsdag, då ska man ju till stocken. Imorgon är det dock fredag. Inte vilken fredag som helst. Det blir inget nationsfestande ikväll för mig. Det blir snarare tentapluggande, av det desperata slaget. Så många saker som inte sitter tillräckligt bra än. Så många saker som är tvivelaktiga och inte glasklara i huvudet. Så många sidor som man sentomsider beslutat sig för att strunta i. Så mycket som känns tveksamt.

Men jag är inte orolig för att inte klara tentan. På något sätt kommer det funka, det är jag tämligen säker på. Att somna blir nog ett större stycke konst. Kommer nog inte vara pigg imorgon, men så ska det vara antar jag. Det är så det fungerar.

Ska bli så skönt att få tentan gjord, och sen kommer resten av helgen också gå i pluggandets tecken. Så går det när man skjuter upp allt till sista sekunden jämt. Kan ju inte påstå att jag är förvånad precis. Det är så jag fungerar helt enkelt. Nåja, nu ska jag inte finna fler ursäkter för att inte plugga in det sista. Önska mig lycka till; det kan nog behövas.

Buona sera!

Hamburg Song

Usch för nattliga funderingar.
Hurra för någon att dela dessa med.
Underbart med någon som förstår.
Hujedamig vad sent det blev.


Kan jag möjligtvis vara ett steg närmare lösningen på allt? Hoppet finns.

I don't wanna be adored.
Don't wanna be first in line.
Or make myself heard.
I'd like to bring a little light,
to shine a light on your life.
To make you feel loved.

No, don't wanna be the only one you know.
I wanna be the place you call home.

Typologi

Onsdag kväll. Dagen försvann ganska snabbt då jag lyckades med konststycket att sova bort den. Trött fisk. Tror att sömnen är ett bra botemedel mot den här förkylningen också. Förkylningen, som på riktigt börjar irritera mig. Vill inte vara förkyld, vill sticka iväg och gymma. Helst igår. Nu när jag inte har någon skola förrän på fredag så finns ju tiden där också. Eller ja, jag borde väl tentaplugga, men det känns som att jag inte gör annat, vore riktigt skönt med lite omväxling. Ett pass på gymmet så att man kände sig nöjd med resten av dagen.

Som sagt, jag lyckades med att sova för länge. Sedan cyklade jag in till parken efter att jag kokat lite ris till mig själv, och pluggade med Oscar. Ett par timmars plugg blev det nog, utspritt på hela eftermiddagen. Rebecka kom och höll oss sällskap och påstod, utan belägg, att hon lärt sig beställa öl på irländska. Passande att det är vad de får lära sig på det där ooga-booga-språket. Omöjligt att uttala verkar det i alla fall vara. Fikade julmust och kanelgifflar också, något som fick mig att känna mig bra mycket piggare.

Huvudet snurrar av kasusregler, verbaspekt, modus, tempus och implikationella universalier för språk. Men det är väl så det ska vara ett par dagar innan tentan. Och kom ihåg "Räkna med att demonstrera adjektivets relativitet."

Eller hur det nu var.

Är i alla fall redigt trött på alla von Schlegel, Humboldt, Schleicher, Sapir och Greenberg som på varsitt sätt "revolutionerat" typologin.

Och apropå ingenting;

I hadza, ett språk utan kända språkgrannar, så gör man skillnad på namnet av djur lite beroende på vilken situation de befinner sig i. Till exempel så har de tre olika distinktioner; ett ickejagat djur, ett jagat djur och ett dött djur. Eller som en kompis till mig formulerade sig igår.

Gris - stucken gris - bacon
Ko - ko-med-spjut-i-juvret - Big Mac

Humor.

Murar som föll

Bloggen läses bäst lyssnandes på Wind of Change med Scorpions. Varning för nostalgi.

För tjugo år sedan i en stad i landet nere i söder hände en märklig sak. En märklig sak som, med all rätt, fascinerade en hel värld, och överväldigade minst lika många. Natten till den tionde november 1989, bara några månader efter att man sörjt 50-årsdagen av början av det andra världskriget så blev det som så många anat, men minst lika många förnekat, verklighet. En mur föll. Bakom den kommentaren ligger det dock minst lika mycket symbolik som verklighet. För det var, emellertid, en mur som hade byggts upp mellan de två halvorna av Tyskland. En mur, inte bara av betong, även om det ska medges att det var genom betongen som den yttrade sig som klarast.

En mur byggd av idéer och ideal. En mur för att stänga in dessa idéer och hålla dem okorrumperade, och en mur för att möjliggöra en av de vidrigaste diktaturerna i Europa under modern tid. Inte vidrig så till den grad att människor blev mördade eller försvann spårlöst. Nej, även om mörkersiffran för dessa opassande individer är stor så var den vidrig endast i sin råa idealism. I sitt kall till moderlandet Sovjet och i sin hänsynslöshet till varje uns av mänskliga rättigheter som vi idag tar för givet. För Östtyskland var inte ett Tyskland såsom vi föreställer oss det idag. Det var inte ett land fyllt av ölmagar, korv, läderbyxor och surkål. Eller, vid närmare eftertanke fanns nog ölmagarna och surkålen, och framförallt korven, där också. Men bilden av en välmående tysk, den härstammar från den västra sidan av landet. Den amerikanska sidan, om man så vill.

Många tyskar har svurit sig hesa om deras hat mot USA. Många tyskar tyckte, även efter andra världskriget, att omvärlden var och nosade för mycket i deras angelägenheter. Men de fann sig i det, för på andra sidan av det tudelade landet fanns ju ryssarna. Och inget var värre än de där kommunisterna. Det de, sedermera, gjorde med landet är också beklagligt. Ett Östtyskland, som sett ur ett historiskt perspektiv stått för såväl stolthet, som kulinariska läckerheter och en wunderschön natur blev istället förtryckt till fotknölarna av en idiotsocialistisk regim. De kulinariska läckerheterna kanske fanns kvar på pappret, men de facto så fanns det ju inga råvaror att tillaga dem med. Och den fina naturen och byggnadsminnena blev jämnade med marken för färgen grå. Grå betong i form av stela, sterila mastodontbyggnader, baracker. Avsaknaden av färg var påtaglig. Eller snarare, färgen grå var i stor majoritet.

En mur av betong genom en av Europas största städer, som skulle dela upp den. Vakttorn som förhindrade flykt, och ett ingenmansland som är lika ofta porträtterat som det är omtalat. Kom man in där och de fick syn på en, då blev man inte bara dödad. Liket kunde ligga kvar ett tag. För att symbolisera att det var omöjligt att ta sig över den Antifascistiska frihetsmuren som de där östtyskarna kallade den. Den höll ute den västerländska ondskan, som fanns i en enklav mitt inne i deras hjärta. Ett Västberlin som fick östtyskar att tappa hakan. Färgglatt, kapitalistiskt och så USA-vänligt att en vanlig svensk medborgare antagligen hade fått kväljningar och varit tvungen att dricka ett par liter CubaCola, för att bli lite mer soccevänliga.

Min mamma berättade, när jag var yngre och idogt frågade vad som egentligen var grejen med de där östtyskarna, om hur några flydde över gränsen och trodde att vi lurades här i väst. Att affärerna hade satt upp massor med varor i skyltfönsterna bara för att lura Ossis (som östtyskarna hette i vardagligt lingo) som honom. Han smög ner till centrum på natten, för att titta ifall allt stod kvar, för enligt honom skulle de plocka ner det på kvällen igen. När han kom ner och såg att affären hade kvar allt, och att det dessutom gick att handla precis vad som helst blev han i det närmaste överväldigad. Väst var ju för bra för att vara sant. Det fanns strumpbyxor och flera olika sorters grönsaker på en gång. Bristvaror, eller Böjningsvaror (Bückwaren) som de kallades där. Saker som de i affären var tvungna att böja sig för att plocka fram.

Nu har det, inatt, gått tjugo år sedan den där muren fick sina första riktigt stora sprickor, och folk började klättra över den. Tjugo år, som följde de femtio år fyllda av förakt, av hat, och av sorg som delade landet. Men innerst inne tjugo år av kärlek för det folk som någon annan gav ett nytt namn. För vi är alla tyskar. Vissa av dem råkade bara bo på fel sida av landet eller i fel sida av staden. Tjugo år sedan. Och kanske är det tur att man har något att vara glad över ett år som detta när man än en gång påminns om det fruktansvärda andra världskriget. Jubileum må vara fel ord för det sistnämna, men för enandet av Tyskland är det möjligtvis det enda sanna ordet.

Tyskland är.


Äntligen uppdatering

Okej, först av allt... förlåt för brist av uppdateringar. Har haft annat för mig och har egentligen mycket annat att göra just nu också, men ni är väl värda en lite update i alla fall.

Helgen tillbringades i Köping, såsom så många andra helger i mitt liv hittills. Inget revolutionerande hände väl, förutom att Philip och Rakki firade sin kombinerade 40-årsdag (de blev 20.. var) och det var lite party. Så i söndags mådde jag nog precis som jag förtjänade. En ganska slö dag, med hemresa hit och allmänt mycket sängliggande blev resultatet, och det kändes bra. Hann även med att se en period av den där jävla hockeyn, som en svensk säkert hade uttryckt det efter gårdagens match. Sju - noll. Jag säger då det. Sällan har ett svenskt landslag blivit så utspelat efter noter. Vilka noter? Kanske finsk tango. Antagligen finsk tango.

Förresten ganska fascinerande att de länder som främst förknippas med tango är Brasilien och... Finland. Vad hände där? Ville de kanske piffa upp vardagen med lite melankolisk musik och ryckiga rörelser och på så vis påstå sig ha ett mer världsvant leverne? Jag vet sannerligen inte, men finsk tango är ett epitet lika fastslaget som svensk sill. *ra ta-ta-ta* Och sill, det var ungefär vad de svenska hockeyspelarna var, ifall finnarna var de vanliga lejonen. Devalvering av kronorna. *fniss*

Vad gjordes mer i helgen? Jo just det. Patrik sa hej, likaså Jesper och Marcus där på ett hörn. Gick och lade mig för sent samtliga dagar samt hann med att plugga lite. Faktiskt. Var ganska chockad över att jag hade självdisciplin nog att sätta mig och plugga kasus i Köping. En fika var planerat nere på Latte, men det blev inte så på grund av försenade tåg. Usch och fy.

Just nu är jag mest hungrig. Jättehungrig vid närmre eftertanke. Sådär "nugårjagochfixarnåtatttuggapå"-hungrig. Så det är precis vad jag tänker göra, och efter det blir det nog lite mer plugg. För omväxlings skull. (Som om jag skulle gjort något annat sen klockan 10 imorse)

Smaklig måltid därute!


Even if you cannot hear my voice, I'll be right beside you

Hade egentligen tänkt att inte slänga upp något av vikt här på bloggen idag. Men såsom det alltid är så blir ju inte saker riktigt som man tänkt sig. Speciellt inte i mitt liv. Har nog patent på det där med att "inte riktigt göra som man tänkt sig". Det känns som väldigt mycket jag, och har nog influerat mitt liv mer än vad som skulle kunna ses som hälsosamt ibland. Men det är inte alltid något negativt. Pannkakorna idag blev dock alldeles som det var planerat, nästan godare.

En speciell person som länge var en del av mitt liv hoppade dock upp i tankarna och precis som han alltid älskade uppmärksamheten när han fortfarande levde så tänkte jag ägna några textrader åt honom på bloggen nu. Liksom vissa saker aldrig förändras. Morfar var nog en mer speciell person än jag någonsin förstod. Alltså, missförstå mig rätt, för mig var han alltid väldigt speciell. Väldigt, extremt, jättespeciell alldeles från första början. Sådär "hoppa upp i famnen så fort jag klivit ut ur bilen efter femton timmars bilresa och sen aldrig släppa taget"-speciell för mig.

För andra var han dock tydligen också speciell. Sådär jättespeciell. Som borgmästare, kyrkorådsordförande, bankman, domare eller bara styrelseledamot i någon av alla de föreningar han var sittande i. En man som fick mycket gjort. Trots allt detta så var jag alltid prioriterad som barn. När jag väl var där, så fanns han där, och tog sig tid av den lilla han hade. De första åren genom att spela kort, leka, åka på utflykter, och senare genom precis samma saker. Förutom det där lekandet kanske, vissa saker växer man ju ifrån. Min morfar.

Mitt i allt så såg han min potential. Blev glad åt mina bra betyg och tvekade aldrig på min förmåga. När andra var kritiska så sa han alltid "låt honom göra som han vill, han vet bäst". Det kan ju naturligtvis bestridas ifall jag alltid visste bäst egentligen, men samtidigt så fick jag på så sätt lära känna mina egna begränsningar. Han trodde på mig, alltid. Och han ska inte få haft fel i det. Jag tänker lyckas, oavsett vad det är jag tar mig an. Jag är i alla fall skyldig honom att alltid göra mitt bästa, precis som han lärde mig det.

Ich werde mein bestes geben. Immer. Genau wie versprochen.

The dove dove?

You've got to be bloody kiddin' me!?


  • The bandage was wound around the wound.
  • The farm was used to produce produce.
  • The dump was so full that it had to refuse more refuse.
  • We must polish the Polish furniture.
  • He could lead if he would get the lead out.
  • The soldier decided to desert his dessert in the desert.
  • Since there is no time like the present, he thought it was time to present the present.
  • A bass was painted on the head of the bass drum.
  • When shot at, the dove dove into the bushes.
  • I did not object to the object.
  • The insurance was invalid for the invalid.
  • There was a row among the oarsmen about how to row.
  • They were too close to the door to close it.
  • The buck does funny things when the does are present.
  • A seamstress and a sewer fell down into a sewer line.
  • To help with planting, the farmer taught his sow to sow.
  • The wind was too strong to wind the sail.
  • After a number of injections my jaw got number.
  • Upon seeing the tear in the painting I shed a tear.
  • I had to subject the subject to a series of tests.
  • How can I intimate this to my most intimate friend?

  • På något sätt gnäller vi fortfarande över att svenska skulle vara jobbigt? Nåja.

    Go fish



    Tack moviefreak @ GR för att du satte ord på mina tankar

    Förkyld

    *somna somna somna somna somna somna, kom igen då, somna!*

    Klockan sex imorse gav kroppen upp, av ren och skär utmattning. Klockan ringde tre timmar senare, och jag hade feber. Vilken underbar natt. Att ligga och hosta, frysa och inte kunna sova på grund av förkylning måste vara något av det värre man kan uppleva. Jag var således inte direkt sugen att gå på föreläsning imorse. Ändå gick jag upp, åt frukost och hela allt. Sen insåg jag att det inte höll. Jag var totalt trasig. Två alvedon och en halvtimme senare sov jag gott.

    I tre timmar till, sen ringde klockan och det var dags att ge sig av till den obligatoriska föreläsningen; språklabben. Fick nog inte så mycket gjort, men själva faktumet att jag fick kryssa i närvarolistan var tillräckligt för att jag skulle vara nöjd med dagen. Kräv inga större mirakel från min sida idag. Sitter till exempel för tillfället och väntar på att alvedonen ska sluta verka. Får se hur mycket feber jag får sen. Förhoppningsvis är det dessutom bättre tills imorgon, då jag måste till skolan också. Ska plugga på ett projektarbete, och måste således i alla fall vara någorlunda vid medvetande. Önsketänkade, egentligen vet jag ju att jag kommer må ännu sämre än idag. I alla fall ifall det följer det vanliga mönstret. Borde vara frisk igen tills helgen.

    Nu; varm o'boy. Tänk så gott det kan vara.

    Absolut... kanske

    *host, host, host*

    Idag blev, alldeles mot förmodan en väldigt icke-produktiv dag. Såsom så många innan dess, och ännu fler innan dess. Ja, jag tror ni förstår var jag vill komma. Jag borde börja plugga på riktigt snart, annars kommer den här kursen inte gå lika briljant som den första trots allt gjorde. Och ja, jag lyckades med att få VG trots det lilla e-mailmissödet som tydligen inträffade. Skönt med människor som visar förståelse och tror på en när man talar sanning. Verkligen.

    Tog mig en väldigt oförtjänt sovmorgon idag och vaknade upp och kände mig misstänksamt seg. Jag tog det ju skrämmande lugnt igår, och borde således må bättre än då? Tydligen är det inte så enkelt. Seg kropp, värkande huvud, täppt näsa och hosta. Hela paketet som krävs för att kunna kvalificera sig förkyld. Än så länge inget halsont, men om jag känner mig rätt kommer det komma imorgon också. Eller så är jag pigg och kry som aldrig förr. Mellanting? De existerar inte i denna värld.

    Såg film ikväll. Sån där jättemanlig machoaction med en himla massa testosteron och en alldeles jättedeffad Arnold Schwarzenegger i huvudrollen som fullkomligt skriker ut sin ilskna... ilska. Eller inte. Såg Definitely Maybe; en romantisk komedi som tagen ur Hollywoods ickeskrämmande regelbok. En intressant story, icke desto trots, och en handfull riktigt sympatiska karaktärer. Inte så mycket motorolja och starköl precis, men en kväll som denna kändes det mer än välprioriterat att istället för något sånt satsa på att bli frisk(are). Så en varm filt, lite choklad och sen filmen till det. Bäddat för succé. Och ifall den verkligen gjorde mig friskare vågar jag inte ens sia om, men att den var värd att se, det råder det föga tvivel om.

    Operation bli frisk har därför nu inletts, och den ska se till att jag vaknar pigg (nåja, vi ska väl inte önska oss mirakel på en gång) eller åtminstone levande imorgon och dessutom orkar ta mig till skolan. För det känns som om just detta vore en väldigt bra idé!

    Härnäst på agendan: Sova.

    Godnatt.

    The way you take the simplest statement and then you twist it with a completely negative connotation. It's really, actually, impressive.


    RSS 2.0