What a wonderful world

Liberia. Vilket fint namn på ett land. Frihet. Drömmar. Jag får en bild av en utopi skapad av någon 40-talsförfattare. Sterila gator, mycket vit marmor och höga byggnader. Folk som alla ser likadana ut, lever efter samma drömmar, med samma mål, på likadana vis. Utifrån sett kanske perfekt, men fortfarande långt därifrån. Verklighetens Liberia är dock en helt annan historia. VBS.tv gjorde en dokumentär där de tog sig in i landet och tittade runt lite. Dagens Liberia, med andra ord tre inbördeskrig senare, är fyllt av korruption, prositution, infektion och kanske inte minst kannibalism. Kannibalism? I dagens värld?

Det är lätt att få sig en tankeställare. När man ser bilderna på hur de två vita männen, guidade av en inhemsk journalist, tar sig genom den kanske värsta slummen i Västafrika, med andra ord den kanske värsta slummen i världen så blir man nästan lite mörkrädd. Öppna avlopp, skräp överallt. Folk som skiter öppet på stranden, precis vid vattnet. Och vad gör FN? De lägger upp fina planer. Ditt och datt ska fixas. Och i slutändan är det ingen som kan göra något. De har inte kontroll, de kan inte få kontroll. För de enda som gör något är gamla krigsherrar från inbördeskrigen med charmiga namn som "General Butt Naked" eller "General Bin Laden". Den ena är nu superkristen ex-kannibal som alltid krigade naken, och den andra driver ett hantverkargille, utan statliga bidrag. Båda har dödat hundratals människor var. They are the good guys.

Världen är ett underbart ställe. Speciellt när man tänker på att Liberia en gång var ett föredöme för Afrika. Liksom Afghanistan har varit ett föredöme för mellanöstern. Och kanske framförallt Iran var det innan den religiösa revolutionen. Eller Kambodja som faktiskt, innan Pol Pots regim, inte hade stora mausoleer fulla med hans samlingar av dödskallar. Nåväl, man ska inte gräva ner sig för långt, man blir nog bara deprimerad i slutändan.

En sak är säker, vi har tur som lever i Sverige!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0